PASTICADA
Wszystkie skladniki mozna zakupic w sklepie oprocz Prosku, wzamian polecam jakiekolwiek slodkie wino sprawdzone, przeciez chodzi o to aby smakowalo
Na poczatek warzywa i wino:
Warzywa drobno siekamy, marchewkę polecam skroic obieraczką do warzyw, napewno każdy ma taką w domu. Powstaną cienkie listki, które potem rozpadną się podczas gotowania, wino potrzebne będzie w dalszej części gotowania pasticady.
Mieso i Nioki (lub nasze kopytka):
Kilogram wołowiny to porcja w sam raz dla 3 osób, natomiast Nioki te na zdjęciu juz gotowe można w łatwy sposob zrobic z ugotowanych ziemniaków, które czasami nam zostają z poprzedniego obiadu. Wołowinę kroję na 3 części żeby przyspieszyć gotowanie.
Wołowinę podsmażamy w głębokim garnku na oliwie, żeby zarumienić mięso, po czym wrzucamy wszystkie warzywa drobno pokrojone i jeszcze chwile smażymy.
Warzywa sie podsmażyly więc zalewamy winem, na kilogram mięsa polecam 500 ml wina wytrawnego + około 300-500 ml Prosku lub innego wina słodkiego.
Tak przygotowany garnek pozostaje zostawić na średnim ogniu na godzinę duszenia, aż mięso będzie się rozpadało pod widelcem po czym wystarczy dodać ugotowane njoki i pyszny obiad gotowy
SMACZNEGO!