Filmy z podróży

 

         Bałkany na widelcu

              Mówimy po chorwacku

 Rijeka - perła północy

 

 

 

 

PASTICADA

Wszystkie skladniki mozna zakupic w sklepie oprocz Prosku, wzamian polecam jakiekolwiek slodkie wino sprawdzone, przeciez chodzi o to aby smakowalo :)

Na poczatek warzywa i wino:

Warzywa drobno siekamy, marchewkę polecam skroic obieraczką do warzyw, napewno każdy ma taką w domu.  Powstaną cienkie listki, które potem rozpadną się podczas gotowania, wino potrzebne będzie w dalszej części gotowania pasticady.

Mieso i Nioki (lub nasze kopytka):

Kilogram wołowiny to porcja w sam raz dla 3 osób, natomiast Nioki te na zdjęciu juz gotowe można w łatwy sposob zrobic z ugotowanych ziemniaków, które czasami nam zostają z poprzedniego obiadu. Wołowinę kroję na 3 części żeby przyspieszyć gotowanie.

Wołowinę podsmażamy w głębokim garnku na oliwie, żeby zarumienić mięso, po czym wrzucamy wszystkie warzywa drobno pokrojone i jeszcze chwile smażymy.

Warzywa sie podsmażyly więc zalewamy winem, na kilogram mięsa polecam 500 ml wina wytrawnego + około 300-500 ml Prosku lub innego wina słodkiego.

Tak przygotowany garnek pozostaje zostawić na średnim ogniu na godzinę duszenia, aż mięso będzie się rozpadało pod widelcem :) po czym wystarczy dodać ugotowane njoki i pyszny obiad gotowy :)

 

 

 

SMACZNEGO!