Filmy z podróży

 

         Bałkany na widelcu

              Mówimy po chorwacku

Gulasz w pomidorach

 Rijeka - perła północy

 

 

 

 

Gulasz w pomidorach

 

Kolejne danie, które świetnie nadaje się do pasteryzacji w słoikach i do zabrania na camping.

 

Składniki:

    • Mieso gulaszowe ( może być tłuściejsze) - dowolna ilość około kilograma
    • Przecier pomidorowy - Passata
    • Cebula
    • czosnek
    • sol, pieprz

Przepis:

 

Mięso pokroić w plastry i rozbić lekko tłuczkiem.
Następnie  obsmażamy kawałeczki na tłuszczu na mocnym ogniu aż do zarumienienia.
 W tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę i dodajemy przecier pomidorowy (Passata) i trochę wody.
Zagotowywujemy i doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem ewentualnie innymi przyprawami według uznania.
Otrzymanym sosem napełniamy  do 1/3 wysokości słoiki i wkładamy do nich obsmażone mięso.
Zamknięte  słoiki wstawiamy do garnka z wodą i pasteryzujemy godzinę lub trochę ponad godzinę, potem odstawiamy do schłodzenia.