Filmy z podróży

 

         Bałkany na widelcu

              Mówimy po chorwacku

Domowe weki - Łopatka mielona ze słoika

 Rijeka - perła północy

 

 

 

 

Łopatka mielona w słoiku


Specjał dla tych, którzy chcą zabrać swoje jedzenie z Polski np. na camping do Chorwacji. Plusem tego dania jest to, że po odpowiedniej pasteryzacji można go przechowywać dosyć długo.

Przepis jest bardzo prosty a efekt bardzo smaczny...


Składniki:

20 dkg słoniny, 
2 kg łopatki bez kości, moze byc kazde inne mieso wieprzowe
sól, 
gorczyca, 
pieprz naturalny, mielony, majeranek
czosnek. 

Przepis:

Mięso należy zmielić w maszynce razem ze słoniną, po czym w misce masę miesną trzeba  wymieszać  z przyprawami. 

Przyprawy dodajemy według uznania, jesli ktoś lubi dużo czosnku lub ostrzejszy smak. 
Następnie wyrabiamy dobrze masę tak jak na kiełbasę, dodajemy trochę wody w trakcie wyrabiania.


Przekładamy do wyparzonych słoikow i zakręcamy.


Pasteryzujemy w garnku około godziny po czym przenosimy w chłodne miejsce na 24 godziny.

Po 24 godzinach łopatka jest gotowa do spożycia, jeśli chcecie przechowywać słoiki dłużej to należy po tym czasie drugi raz pasteryzować przez godzinę i wtedy możemy  przechowywać je do kilku miesięcy.